Teraz jest 7 sty 2009, o 12:12

Wszystkie czasy w strefie UTC

Forum ¿yczenia Katalog

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: Przez lata wypracowany przepis na pizzÄ™
PostNapisane: 18 paź 2008, o 11:19 
Administrator

"Hej!
Wszystko musiałem odmierzać, bo ja, jak przystało na dobrego kucharza robię wszystko ,, na oko"
Ilości które Tobie podam wystarczają na dużą blachę z typowego piekarnika - kuchenki gazowej.

Mąka (najlepiej tortowa) - 2 szklanki - to jest około 500 ml.
1 całe jajo
1 płaska łyżeczka (od herbaty) cukru
2 płaskie łyżeczki soli
50 g to jest pół kostki drożdży.
Między 150 a 200ml przegotowanej, ale zimnej wody.
Wszystkie składniki ( nawet te na wierzch) wystawiam dużo wcześniej z lodówki, żeby się w naturalny sposób ogrzały.
Nie śmiej się. Zauważyłem, że jak dodawałem np. jajko prosto z lodówki to ciasto nie wyrosło.
Wszystko wrzucam razem do michy i wyrabiam dokładnie rączką około 5-6min.
Z wodą musisz ostrożnie: dodawać ją stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ciasto powinno być bardzo gładkie i mieć miękkość dobrze wyrobionej plasteliny.
Po wyrobieniu całą kulkę oprószę lekko mąką i zostawiam w tej misce przykrytą ściereczką co najmniej na 1 godz.
Uważaj żeby naczynie z ciastem nie stało w przewiewie - bo też nie wyrośnie.
Po godzinie wyrośnięte już ciasto wyrabiam jeszcze raz, ale tylko chwilę. Wykładam na stół, rozwałkowuję i wykładam na dużą, wysmarowaną palmą blachę. Placek zajmuje dokładnie całą pow. blachy, a jego grubość wynosi około 5-6 mm.
Nic się nie martw - jak zrobisz wszystko dobrze, to w czasie samego pieczenia wyrośnie.
Tyle o cieście.
Dalej szkoły są różne:
Ja wyłożony na blachę placek smaruję sosem ( robię go z mieszaniny ketchupu Kotlin pikantnego, przecieru pomidorowego (obojętnie jaki) i dodaję do tego troszkę bazylii i tymianku.
Na sos sypię starty żółty ser ( jakiś twardy: Gouda, Puławski, Czarnoleski - 30 -35 dkg ), nie wszystko - odrobinę zostawiam i posypuję cały bałagan na wierzchu.
Następnie cała reszta według uznania. Mój ulubiony skład to: salami ( szynka jest zbyt mdła do pizzy), pieczarki, cebula, zielone oliwki, papryka konserwowa, plastry wędzonego boczku. Po wyłożeniu wszystko delikatnie solę i pieprzę.
,,Swoją" część zawsze posypuję jeszcze mieloną, ostrą papryką
Na wierzch jeszcze resztą żółtego sera.
Teraz tylko posypać oregano i do pieca.
Trudno mi doradzić Tobie ile czasu masz piec - to zależy od rodzaju i pracy piekarnika.
Mój opanowałem do perfekcji i wygląda to dokładnie tak:
wkładam blachę do zimnego piekarnika, nastawiam temp. na 200 stopni, a rodzaj pracy na termoobieg + grzałka dolna. Timer ustawiam na 18 minut i GO!
Jeśli nie masz termoobiegu, to te 18 min. będzie chyba za mało. Ale to już musisz dobrać metodą prób i błędów.
Góra musi być mięciutka, a spód złocisty i chrupiący.
Teraz idę zapalić. Napisz jak wyszło."

TytuÅ‚: Re: Przez lata wypracowany przepis na pizzÄ™
PostNapisane: 12 lis 2008, o 10:00 

Ja robiÄ™ to tak :
PIZZA
Ciasto: ½ kg mąki, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, koncentrat pomidorowy, 5 dag drożdży, mleko do zaczynu.

Mleko, cukier, drożdże odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać składniki i ugnieść ciasto. Blachę wysmarować oliwą. Rozwałkować ciasto i wyłożyć blachę. Wierzch ciasta posmarować koncentratem pomidorowym. Piec w piekarniku w temp. 200 st. 10 minut. Wyłożyć dodatki na wierzch ciasta.

Lepszego ciasta nie jadłam. Dobrze jest tez dodac przyprawę do pizzy, dodaje charakteru!
Smacznego :!: ;)

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości