Poniżej zamieszczam instrukcję do wykonania Biscornu - fikuśnej poduszeczki na igły.

Potrzebujemy 2 wzory o takiej samej wielkości i dwa kawałki kanwy. Haftujemy sobie wzorki, każdy na oddzielnym kawałku kanwy.

Gdy już mamy nasze hafciki, dobrze by było podszyć je materiałem o podobnym kolorze do kanwy. Wtedy nasza poduszeczka będzie sztywniejsza i nie będzie wyłazić z niej wata (lub coś co włożymy do środka).

Przyszywamy ją do materiału poprzez zrobienie backstitch'a na około naszego haftu, w odległości 2 krzyżyków od haftu. Następnie przycinamy hafty, tak aby od backstitch'a zostały nam 3 krzyżyki do końca materiału.

Znajdujemy środek, którejś z linii backstitch'a na jednym hafcie, i przykładamy róg backstitcha drugiego haftu. Stąd zaczniemy zszywać obie częśći. Zaczynamy zszywać poprzez przekładanie nici pod backstitchami.

I tak sobie zszywami i zszywamy, nie omijając żadnej kratki oraz mocno ściskająć, aby obie części nam się nie rozchodziły. Gdy już dojdziemy prawie do końca, zostawiamy otwór przez, który włożymy środek. U mnie była to po prostu wata.

Zszywamy poduszeczkę do końca, w ten sam sposób. Wyjdzie nam coś takiego

Z obu stron na środku przyszywamy guzik, tak aby ścisnąć podusię (to był dla mnie najtrudniejszy moment, ciężko było mi przekładać igłę i jeszcze trafiać w guzik po drugiej stronie).